A Ferencváros első hatvani kupameccsére emlékezünk

A hatvani labdarúgó-csapat – akkor még természetesen a Hatvani Kinizsi Vasutas Sport Club – 1982. október 12-én, az abban a korszakban Magyar Népköztársasági Kupának nevezett országos kupasorozatban, a legjobb 64 között játszott először a Ferencváros ellen.

A 3000 néző előtt rendezett találkozót 5–0-ra nyerte meg a Heves megyei Néplap helyszíni tudósítása szerint „lépésben” nyerte meg a talán három legnagyobb sztárja, Nyilasi Tibor, Ebedli Zoltán és Szokolai László nélkül a Népkertbe érkezett Ferencváros. Bár a Zsiborás – Jancsika, Dózsa, Rab, Judik (Beles) – Rubold, Koch, Pogány – Mörtel, Szabadi (Bánki), Pölöskei összeállításban játszó zöld-fehérek Pogány László duplájával, valamint Szabadi László és Pölöskei Gábor találataival valóban simán győzték le az ekkor már Szalai Miklós által irányított, az előző, befejezett szezonban az NB III Mátra csoportjában csak rosszabb gólkülönbségével a Nagybátonyi Bányász mögé szorult KVSC-t, a hazaiak egyáltalán nem vallottak szégyent – mind a játékosok, mind a 3000 néző számára ünnepet jelentett a Fradi hatvani vendégjátéka.

A lényegesen nagyobb játékerőt képviselő Fradi Koch szép egyéni akciója és Szabadi szemfülessége révén, az első negyedóra végére kétgólos előnyt szerzett, de a következő 60 percben a hatvaniak szinte egyenrangú ellenféllé tudtak válni. Horváth remek beadása nyomán Juhásznak még gólszerzési lehetősége is volt – ez sajnos kimaradt, a másik oldalon viszont Pogány növelte a vendégek előnyét. A második félidőben is lelkesen, jól játszott a HKVSC, de a hajrá ismét a Ferencvárosé és a góloké lett: előbb Pölöskei fejese, majd Pogány lövése állította megoldhatatlan feladat elé Takács kapust.

A nagy gólkülönbségű vereség ellenére, a Takács – Borics, Bóna, Ács, Nyéki – Hegyi, Gohér, Futó (Földi) – Jánosi, Horváth, Juhász (Tómács) összeállításban játszó hatvani csapatban is akadtak kitűnő egyéni teljesítmények.

A sportnapilap, a Népsport Hegyi, Gohér és Ács teljesítményét emelte ki.