Az Elitek között

Jelentős elismerést kapott klubunk, az FC Hatvan!

A Magyar Labdarúgó Szövetség sikeresnek ítélte azt a pályázatot, amelyet a női Elit Központ státus elnyerésére nyújtottunk be. Ofella Zoltán elnököt arról faggattuk, mit jelent ez pontosan a klub számára:
– Először talán arról érdemes beszélni, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség 2016 óta ír ki pályázatot női Kiemelt Képzési Központok (KKK) számára. A minősítést elnyerő sportszervezeteknek az átlagosnál több feladatot kell vállalnia, szigorúbb az ellenőrzés is, „cserébe” viszont többletfinanszírozást is kapnak a TAO rendszerén keresztül. Mi ebbe a programba már a legelején bekerültünk, mert a törekvéseink összhangban voltak azzal, ahogy az MLSZ női szakága igyekezett felszámolni az ország női futball térképén levő „fehér foltokat”. Az idő múlásával, a program fejlődésével az MLSZ úgy látta, érdemes a pályázatot ketté bontani, különválasztani a Fejlesztési Központokat (ezekben továbbra is az alapok lerakása a cél) és az Elit Központokat. Nyilvánvaló, hogy utóbbi jelenti a magasabb színvonalat.
Az Elit Központok száma limitált, mindössze nyolc ilyen lesz a következő bajnoki évben az országban. Azzal, hogy az MLSZ női szakágának vezetői sikeresnek fogadták el a pályázatunkat, bekerültünk a legeslegszűkebb elitbe: oda, ahol rajtunk kívül a szombathelyi Haladás-Viktória FC, az ETO FC Győr, a Ferencváros, az MTK Hungária FC, a Kelen SC, a pécsi Magyar Labdarúgó Egylet, valamint a szegedi St. Mihály FC lesz. Ha valaki végignézi a névsort, két dolgot azonnal észrevehet. Az egyik, hogy az FC Hatvanon kívül, csupa olyan sportszervezet alkotja az elitet, amely rendelkezik élvonalbeli múlttal. Reméljük, a mi esetünkben is csak néhány éves „késésről” beszélünk majd. A másik, és talán most ez a legfontosabb, hogy az FC Hatvan Kelet-Magyarország, illetve némileg szűkebben Északkelet-Magyarország „képviselőjeként” került az elitbe. Ez pedig, nem csak lehetőséget, vagy jogot jelent számunkra, de óriási felelősség is.

Az MLSZ pozitív döntése megerősíti azt a szándékunkat, hogy a következő években a magyar női futball egyik bástyáját, a régió legerősebb bázisát építsük fel Hatvanban. Ennek érdekében, már most megszervezzük és versenyeztetni fogjuk a női NB II-ben a felnőtt csapatunkat, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a lányok már az első évben a középmezőny erősségei legyenek. Készen állunk arra, hogy nyártól megkezdjük a középiskolás, sportiskolai programot, amely a számunkra, a női labdarúgás realitásait ismerve, tulajdonképpen akadémiai rendszer lesz majd. Hasonlóan fontosnak tartom, hogy a programot kiterjesszük az egész régióra, és tovább bővítsük a partnerklubok rendszerét. A fiúknál remek modell van előttünk, Vatai Attila és a Magyar Futball Akadémia kiváló munkát végez, követendő példát mutat. A célok közül még egyet nem érintettem, pedig ez is roppant fontos. Szeretnénk, ha Hatvan, és a város vonzáskörzete büszke lehetne legeredményesebb női csapatára, ha stabil szurkolótábora alakulna ki a lányoknak, erősítve a lokálpatriotizmust, kínálva a „boldog hatvaniság” élményét.