Új támogatóval bővültünk

A Nagygombos Borászat csatlakozott támogatói körünkhöz.

A honlapjukon az alábbi bemutatkozást olvashatjuk:
Nagygombos Borászat, a rozéspecialista de miért?

1. Klíma & talaj
A Mátrai egyike az északi fekvésű borvidékeinknek, ahol a déli országrészeknél kiegyenlítettebb éghajlat miatt a szőlő érése lassabban, egyenletesebben megy végbe. Így egy ízgazdag rozéalapanyag fejlődik, amely megőrzi élénk, üdítő savait, ugyanakkor az ültetvények déli, délnyugati és nyugati fekvése, valamint a meszes nyirok altalajon húzódó homokos lösztalaj a zamatos gyümölcsaromák kifejlődését segíti.

2. Egy tagban fekvő ültetvényszerkezet
Szőlőterületeink egy tagban fekszenek, így folyamatosan figyelemmel tudjuk követni a tőkék növekedését. Ez nemcsak a növényvédelem, valamint a levelek és a fürtök fejlődése miatt lényeges, hanem az ideális szüreti időpont meghatározásakor is fontos, hiszen a rozénak szánt szőlő esetében ez kulcskérdés. Az egy tagban fekvő szőlők elősegítik a gazdaságosabb működést is, így lehetővé téve, hogy jó ár-érték arányú borokkal állhassunk a borkedvelők elé.

3. Fajtaösszetétel
A Nagygombos szőlőinek fajtaösszetétele izgalmas lehetőséget kínál számunkra a rozé műfajában. Így a klasszikusnak számító kékfrankos rozé mellett házasítást is készítünk rozéból, amelynek összetételét az aktuális évjárat adottságaihoz igazítjuk. Emellett olyan, itthon ritkaságnak számító fajtával is foglalkozunk, mint a burgundiai eredetű gamay noir.

4. Nyitottság
A rozékészítésnek itthon is megvannak a bevett módszerei, mi azonban nyitottak vagyunk a kísérletezésre, így a Gamay Noir Rosé készítésekor az acéltartályok mellett részben zempléni tölgyfa hordós érlelést is alkalmazunk

5. Idő
Fontos szempont a rozékészítés során, hogy minden munkafázisnak megadjuk a szükséges időt. Nem sürgetjük a folyamatokat, így a mi rozéink általában a szüretet követő tavasszal kerülnek forgalomba.

6. Természetesség
Boraink készítésénél a természetességre törekszünk, arra, hogy minél kevesebb beavatkozással és vegyszerhasználattal tehessük a bort a fogyasztóink asztalára. Ezért semmilyen adalékanyagot, aromát és színanyagot nem használunk, valamint fontosnak tartjuk, hogy az ültetvény a lehető legkörnyezetbarátabb permetezőszereket kapja.

7. Női borász
Egy rozét derűs gyümölcsössége és kifinomult részletei tehetnek igazán nagyszerűvé. Ezt a könnyed eleganciát szerintünk leginkább egy női borász tudja megvalósítani. A Nagygombos-borokat Barta Anna készíti Vicián Károly segítségével – ők mindketten komolyan veszik a rozé műfaját, és odafigyeléssel fordulnak ezekhez a borokhoz.