Véget ért a Cordial Cup

Befejeződött a nagy kaland, ugyanis U11-es gyermekeink s az őket elkísérő edzői stáb, valamint szimpatizánsaink hazatértek Eperjesről, immár nemzetközi labdarúgó tapasztalatokkal felvértezve.
Pár kérdést intéztünk Szabó Roland vezetőedzőhöz, illetve Nagy Gábor, utánpótlás szakmai vezetőhöz.

Azt kaptad ettől a tornától, amit prognosztizáltál?
Sz.R.: Előzetesen nem tudtuk mi fog ránk várni odakint, mivel nem ismertük az ellenfeleket, de abban biztosak voltunk és fel is hívtuk a gyerekek figyelmét, hogy ezeken a mérkőzéseken olyan körülményekkel és olyan stílusú csapatokkal találkozhatunk, ami nem jellemző a hazai mérkőzéseken és ez már az első napon be is igazolódott. A nyitó mérkőzésen látszódott az izgalom és az idegesség a játékosokon, de az első gól feloldotta ezt a drukkot és magabiztos játékkal, szép gólokat rúgva nyerni tudtunk. A második mérkőzés hasonlóan jól sikerült, jó játékkal nagyarányú győzelmet arattunk. Az első nap, záró mérkőzésén a hazai csapattal szemben egy nagyon jó iramú találkozót játszottunk, kis szerencsével fordítva is alakulhatott volna az eredmény.
A második napon már erősebb ellenfelek ellen kellett helyt állni, ami az eredmények alapján nem, de a mutattok játék alapján sikerült is. Sajnos a legjobb négy közé nem sikerült bejutni, de így is elégedett és büszke vagyok a csapatra a hétvégén mutatott teljesítmény után.

A Cordial Cup milyen nívót képvisel hasonló honi szerveződések vetületében?
N.G.: A hazai Bozsik Program keretében Körzet Központi és Régiós tornákon veszünk részt ebben a korosztályban. A KK tornákkal nem releváns az összehasonlítás, mert ott a hozzánk tartozó Grassroots egyesületek lehetőségei nem ugyanazok. A Régiós tornákon egy-két mérkőzés éri el a Cordial Cup találkozóin tapasztaltakat iramában, színvonalában.

Mit jelentett játékosaidnak a megmérettetés, hogyan élték meg ilyen fiatalon a körülményeket?
Sz.R.: Nagy élményt jelentett nekik, nagyon izgatottak voltak már az indulás előtt, alig várták, hogy pályára léphessenek. Át tudták érezni, hogy ez a torna más, mint az eddigiek. A gyerekek a saját bőrükön tapasztalták meg, az eltérő futballkultúrákra jellemző játékot, amiből sokat tanulhatnak.

Más nációk ugyanolyan korosztályú utánpótlásához képest hol állunk megítélésed szerint a megtapasztaltak tükrében?
N.G.: A tornán a kisvárdai Várda Labdarúgó Akadémia, az ungvári FC FSG Ushgorod és a szlovák CFT Academy Slovakia csapatai tették ránk a legjobb benyomást.
Azt gondoljuk, hogy ezeknél a csapatoknál a kiválasztás és a képzés területén is jó munkát végeznek.

A helyezésetek – mely talán nem is oly releváns, mint inkább maga az élmény – alapján milyen konklúziókkal konstatálnátok az elmúlt szűk három napot?
Sz.R.: Az élményszerzés mellett rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, a pozitívumok mellett a mérkőzések rávilágítottak a hiányosságainkra, amit igyekszünk javítani az elkövetkezendő időkben. Örömteli volt látni, ahogy a gyerekek harcosságban, agresszivitásban felnőttek az ellenfelekhez, sőt néhány esetben felül is múlták őket természetesen szabályos keretek között értve. Amiben sokat kell előrelépni az a csapatmunka, illetve az átmenetek védekezésből támadásba és fordítva. Összességében hasznos tapasztalatokat szereztünk, amit igyekszünk hasznosítani és beépíteni az edzésmunkába.
Ezúton is köszönöm a klubnak és a szülőknek, hogy hozzájárultak a tornán való részvételhez.

N.G.: A reklám után szabadon: az élmény felbecsülhetetlen! Nagyon komoly tapasztalatot szerezhettek a gyerekek a két nap alatt lejátszott hat mérkőzés alatt, biztosak vagyunk benne, hogy pár nap elteltével felül kerekednek a pozitív élmények, mint esetleg egy-két mérkőzés eredményekor érzett csalódás.
Az kijelenthető, hogy ilyen jellegű tornákon való részvételre évente szükség van többször is.
Köszönjük az FC Hatvan és a kedves szülők segítségét is ehhez az élményhez!

Eredmények:
FCH 5:0 FK Furcha Haniska
FCH 6:0 SaZZ Trnkov
FCH 2:3 Tatran Presov
FCH 0:4 FSG Uzhgorod
FCH 0:4 FK Humenné
FCH 1:3 MFK Roznava