FC Hatvan E-sport bajnokság: Digitális szárnybontogatás

A pandémia okozta nehéz időszak érzékenyen érintette labdarúgásunkat globális szinten. Ehhez egyelőre mindenki igyekszik egyénileg alkalmazkodni, mivel ez egy új szituáció és nincs egységes irányelv a helyzet kezelésére. Immár egy hónapja a Zagyva-parton is szokatlan a „meder”, melybe a sportegyesület kényszerült, azonban így olyan, eddig periférián tengődő szegmentumok mutattak kecsegtető lehetőséget, melyek aligha nyertek volna teret a megszokott életritmust követve. Egyesületünk sportmenedzserét és utánpótlás edzőjét, Nagy Ádámot kérdeztük a virtuális labdarúgás bennünket érintő státuszáról.

– FC Hatvan: Azt már korábban követőink elé tártuk, hogy elindult az FC Hatvan Játéktér nevű Facebook csoport, ahol a labdarúgóink többféle képzési elv mentén kapnak eddig meglévő és új impulzusokat az otthoni edzések mellett. Hogyan kapcsolódik ide az e-sport?
– Nagy Ádám: Sokat ötleteltünk a szakmai csoporttal, miként is menjen tovább az élet a mi égiszünk alatt. Sok újítást kényszerültünk bevezetni, ahol is a legfontosabbnak azt tartottuk, ne veszítsük el a kontrollt gyermekeink felett. Azonban ennek lekövetése nem mindig egyszerű és releváns bizonyos esetekben. Aztán úgy gondoltuk – kicsit szembe menve az általános sportszemlélettel – talán úgy érhető el nagyfokú érdeklődés a jelen helyzetben, ha egy közkedvelt virtuális labdarúgó játékkal a képernyők elé ültetjük utánpótlásunkat a saját szervezésünkben.

– FCH: Miképpen zajlottak az előkészületi munkák?
– N.Á.: Az FC Hatvan Játéktér nevű csoportban potenciálisan minden labdarúgónk szerepel, így készítettem ide egy kérdőívet a témával kapcsolatosan, melyet a beérkezett válaszok alapján kiértékeltem és sok érdekes konzekvenciát vontam le belőlük. A mintavétel előtt körbejártam a megvalósulás lehetséges kimeneteleit melyek nem kecsegtettek jó végkifejlettel, ugyanis rengeteg determinisztikus tényező szükségeltetik egy általunk vizionált esemény lebonyolításához, így szkeptikus voltam hipotéziseim vonatkozásában. Azonban rám cáfoltak a válaszok, és azok alapján két konzolnemben, három különböző bajnokságformát is el tudtunk indítani, összesen harmincnégy indulóval. Ezek teljes irányítása rajtam fut keresztül, az érintettek már egy külön csoport tagjai, ahol is megkapják a szükséges információkat minden továbbival kapcsolatban.

– FCH: Hogyan kell elképzelni egy ilyen típusú bajnokságot?
– N.Á.: A való életből vettem a példákat és már bevált sémák szerint dolgoztam ki a rendszert. Van versenykiírásunk, előre elkészített sorsolásunk, úgy gondolom, minden adott a gördülékeny játékhoz. Teljesen vegyes a korosztályos összetétel, fogalmunk sincs az erőviszonyokról így a kimenet „bizonyosan bizonytalan”. Szóval nagyon hasonlít egy igazi bajnoksághoz, csak itt a lábügyességet felcseréli a szem-kéz koordináció magas fokon művelése.

– FCH: Mit lehet tudni a jelenlegi állapotról és meddig van tervezve a sorozat?
– N.Á.: A héten zajlanak le az első összecsapások. Ez majd jó visszajelzési alapot ad, hol és mit kell esetleg finomítani. Úgy kalkuláltam, hogy mindhárom liga egyszerre érjen véget, ez azért is fontos, hogy sokáig fent tudjuk tartani az érdeklődést. A végső összecsapások június első hetére esedékesek. A magunk módján egy szűk csoportnál így biztosan elérjük, hogy otthon maradjanak, ezzel is elősegítve, hogy életünk visszakerüljön a megszokott rendbe.

– FCH: Ha újra lehet már edzéseket, mérkőzéseket lebonyolítani a szokásos módon, mi lesz ezzel a „szakággal”?
– N.Á.: Ha azt tapasztaljuk, hogy van rá kereslet, úgy gondolom meg tudjuk tartani ezt a formát is, így szélesítve az FC Hatvan által kínált repertoárt.