Pacsold Attila értékelte a női szakág 2018-as évét

Eredményes 2018-as évet zárt az FC Hatvan női szakága, a fejlődés továbbra is folyamatos és töretlen. A nemrégiben véget ért esztendőben négy csapat játszott az MLSZ nagypályás és ¾-es pályás bajnokságaiban, ebből egy a kiemelt osztályban. 2018-ban ismét kiemelt utánpótlás-központ lett klubunk, ahol nyolc korosztályban képzik a gyerekeket. A szakág működése során első ízben két nemzetközi tornán is részt vehetett négy csapattal, második évben működtetik az U11-es és U13-as alközponti válogatottakat, illetve az UEFA-MLSZ projekt keretében az FC Hatvan bekerült az UEFA U14-es leány régiós programba, amelynek részeként október végén két korosztályban nemzetközi labdarúgó-tornát rendezhetett. A szakág vezetője, Pacsold Attila értékelte honlapunknak az évet.

„Féléves rehabilitációt követően egy évvel ezelőtt, 2018. januárjában tértem vissza a klubhoz – kezdte az év elején történtek felidézésével Pacsold Attila. – Az első feladat, amibe bekapcsolódtam, az U11-es és U13-as futsal csapatok mérkőzéseinek koordinálása és ellenőrzése volt a megyei bajnokságon belül. Ezek mellett az U15-ös és a felnőtt csapattal is elindultunk. Minden korosztályban bejutottunk a négy közé és végül két negyedik és két második helyezést szereztünk Gyöngyösön.”

A tavaszi szezonban az U14-es gárda sikerei keltettek visszhangot.

„Ezt követően előkészítettük nagypályás csapataink tavaszi szezonját – folytatta a szakágvezető. – Az idény végén az U16-os együttesünk a 7., míg U19-es lányaink az 5. helyen zártak úgy, hogy sokáig dobogóesélyesek voltak. Az U14-es gárdánk a ¾-es pályás MLSZ bajnokságban küzdött tavasszal és végül a 3. helyen fejezte be a pontvadászatot. A csapat remek sikereket ért el, például az MTK-t hazai pályán 5–1-re győzte le, míg a Ferencvárossal 3–3-as döntetlent játszott – a csapat tagjai egyébként az alközponti válogatott alapján kerültek a látókörünkbe.”

A nyár sem telt eseménytelenül női szakágunk számára, több csapat strandfociban mérettette meg magát, illetve két nemzetközi tornára is sor került.

„Június 26–30. között a női szakág első ízben vehetett részt külföldi tornán, a klagenfurti UWG-n (United World Game) 3 csapattal indultunk, két U13-as, illetve egy U19-es együttessel. Ide jómagam mellett Bárdos János, Kollár Péter és Győri Tamás utazott el és irányított az edzők közül, majd július 2–4. között következett az eperjesi nemzetközi torna, ahová az U15-ös gárdánk utazhatott el, Kollár Péter és Balogh László irányításával. Mindkét torna rendkívül hasznos volt, szakmailag és élmény szempontjából is, és mivel sok nemzetiség részt vett a rendezvényeken, rálátásunk lett másokra és megtapasztalhattuk, hogy azért sokan előrébb tartanak még nálunk. Nyáron még strandfociban indultunk három korosztállyal Gyöngyösön, az U14-es csapat a 2. helyen végzett, míg az U16-os gárdánk megnyerte a tornát.”

Az ősz megszervezése során több nagy feladat adódott Pacsold Attiláék előtt. Az őszi szezon elején, augusztus 20-án ötödik alkalommal rendezték meg a Homoki Brigitta-emléktornát, emellett a szakág régi álmát szerette volna megvalósítani egy NB II-es csapattal, illetve több új tréner is érkezett a szakmai stábba.

„Az őszi szezon elején, augusztus 20-án ötödik alkalommal is megrendeztük a Homoki Brigitta-emléktornát és első alkalommal hódítottuk el a Vándorkupát – fejtegette Pacsold Attila. – Ez az emlékezés mellett egy jó felkészülési lehetőség volt a megjelenő csapatok számára. Az őszi szezon előkészítésében fontos momentum volt régi álmunk megvalósítása, mégpedig az, hogy NB II-es nagypályás női felnőtt csapatot indítsunk. 25 fős keretet sikerült összehozni, a környező egyesületektől csatlakoztak játékosok, plusz három ukrán lány érkezett az FC Hatvanhoz. Az együttes kialakítása után edzőmérkőzést játszottunk a Kelen SC-vel, amely azonban kijózanító vereséggel ért véget és ekkor világossá vált, hogy ez a keret még nem alkalmas a másodosztályú bajnoki küzdelmekre. Ehelyett a csapat az MLSZ Budapest-bajnokságába nevezett be, de kiállási gondok és egyéb tényezők miatt a lelkes, idősebbekből álló gárda az utolsó helyen áll. Tanulság, hogy a remélt NB II-es szerepléshez minőségi labdarúgók kellenek, de reménykedünk, hogy az U19-es csapatunk tagjai a jövőben a felnőtt együttes értékes részeivé válnak. Az őszi szezon előtt egyébként az elképzelések megvalósítása céljából a szakmai stáb átalakításra került, fontos volt, hogy egy csapatnál egy edző legyen. Ennek szellemében a felnőtt csapatot továbbra is Bárdos János irányítja, az U19-es együttesnél Győri Tamás, az U16-ban Szász Szilamér József lett az edző, az U13-nál Kollár Péter, az U11-nél Balogh László, az U9-nél Nagy Ádám maradt, míg az U7-es korosztálynál az év végétől Hrncsár Tamás a tréner. A mindenkori U14-es bajnokságban szereplő csapatot – amely az alközponti válogatottra épül – Bárdos János edzi. Az U19-es csapat egyébként az őszi idény után a 3. helyen áll, az U16-os együttes a kiemelt bajnokságban sereghajtó, de náluk az egyik legjobb az edzéslátogatottság és nagy létszámú, 20 fős a keret. A jelenlegi bajnokságban induló U14-es csapat – egy ponttal lemaradva az első helyezettől – a 3. helyen áll. Az év végén december 27-én aztán hatodik alkalommal megrendeztük a Karácsony Kupát, amelyen 10 csapat vett részt.”

Az év krónikájához tartozik még, hogy október végén az UEFA-MLSZ projekt részeként Magyarországra, Hatvanba érkezett az Európai Labdarúgó-szövetség két szakértője, az angol Emma Sykes, aki a női fejlesztési programok felelőse, valamint a német Margret Kratz, a saarbrückeni akadémia vezetője. Az UEFA-vizit részeként az FC Hatvan két korosztályban, U13-as és U11-es leány labdarúgó-tornát rendezett.

„Az előzményekről annyit, hogy 2017 tavaszán Bárdos János kollégámmal a legtehetségesebb Bozsikos gyermekből alközponti válogatottat hozunk létre. Az U11-es és az U13-as korosztályban őszi-tavaszi rendszerben évente két tornát is megrendeztünk, ezáltal és a nevelőmunkának köszönhetően pedig bekerültünk abba a programba (UEFA U14-es leány régiós program – a szerk.), amely az U14-es korosztály fejlesztését célozza. Emma Sykes és Margret Kratz először nyáron tájékozódni érkezett hozzánk, majd ősszel visszatértek, edzést is tartottak és megnézték a nemzetközi tornát. December elején aztán klubunk elnöke, Ofella Zoltán – aki a programban az Észak-Magyarországi régió vezetője – egy ötnapos női edzőképzési programon vehetett részt. Ezen a régiók edzői az MLSZ székházában előadásokat hallhattak a jövő kihívásairól és kialakították saját területük kiválasztási folyamatának tervét. Emellett nagy elismerés volt számunkra, hogy az első napon az FC Hatvan U14-es alközponti válogatottja tarthatott bemutató edzést Telkiben.”

De milyennek ítéli meg az évet összességében a szakágvezető?

„Azt gondolom, hogy a Női szakág fejlődése továbbra is töretlen, bizonyítja ezt az is, hogy 2018-ban ismét megkaptuk az MLSZ-től a „Kiemelt képzési központ” státuszt! 2018-ban összesen nyolc korosztályt versenyeztettünk, 140-150 igazolt játékos van a klubnál, folyamatosak a tornák és a fesztiválok, szinte minden hétvégén van verseny. Egy dolog miatt van csak hiányérzetem; úgy gondolom, hogy az elvégzett munka nagyobb publicitást érdemelne a városi és a megyei médiumokban, de reméljük, a jövőben jobban felfigyelnek ránk mind az írott, mind az elektronikus sajtóban.”